4 könyv, amit mindenkinek olvasnia kell

...avagy az utóbbi idő kedvencei. 4 könyv, 4 teljesen eltérő mű. Ennek ellenére (vagy pont ezért) ajánlom ezeket az olvasmányokat bárkinek, aki szereti a könyveket. Nem mellesleg számomra mindegyik, "az egyszer el kell olvasni" kategóriába tartozik. image_6487327_7.JPG

 

1. Charlotte Bronte: Jane Eyre

Bizonyára sokan hallottatok már erről a klasszikusról. Aggodalomra semmi ok, hiszen ez az a mű, ami a mai, modern világban is élvezetes és tanulságos lehet. A szegény családból származó Jane a megpróbáltatások után a titokzatos Thornfield Hallba kerül, ahol nem csak munkát, hanem szerelmet is talál. A történet különleges, egyedi. Az események ugyan nem pörögnek, de pont ez adja a varázsát. A szereplők kidolgozottsága, az angol tájleírások, no meg Jane jelleme és fejlődése egyből beszippantja az olvasót. Nekem ez az igazi romantikus regény. A tiszta, őszinte, maníroktól mentes szeretettel teli mű.

2. Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

A transzgenerációs problémák, ha tisztában vagyunk velük, ha nem, de jelen vannak az életünkben. Az írónő a már megszokott módon, érthetően és könnyedén tárja elénk ennek a témának a rejtelmeit. Ugyan nem egy könnyű olvasmány, cserébe nagyon sokat segíthet. Sőt a családfakutatáshoz is meghozhatja a kedvet.

3. George Orwell: Állatfarm

 Egy angol kis farmon az állatok átveszik az uralmat. A céljuk az, hogy egy jobban működő, igazságos társadalmat hozzanak létre. Az élet (meg persze egyes állatok) felülírják ezt az elképzelést és végül a diktatúra szövi át a mindennapokat. Zseniális, nyomasztó, kötelező olvasnivaló. A 120 oldal minden sora, mondata egy teljes könyv mondandójával ér fel. Érdemes utánajárni, hogy ki kit és melyik esemény mit szimbolizál. Rengeteget lehet belőle tanulni a fanatizmusról, az erkölcsről, a kritikus gondolkodásról, a hiszékenységről...egyszóval: az életről.

4. Agatha Christie: Macska a galambok között

A rajongásom Agatha iránt nem csillapodott (valószínűleg nem is fog), továbbra is egyik vágyam, hogy minél több (na jó, igazából az összes) könyvét elolvassam. Hogyan függ össze Ramat uralkodójának halála és egy leányintézetben történt gyilkosságok sora? Ezt természetesen a zseniális Hercule Poirot deríti ki. Imádtam ezt a művet is, a helyszínt, a szereplőket valamint a történetet, azt, ahogyan a cselekményt csűrte-csavarta. És persze a részletek, amikre mindig érdemes odafigyelni és amikben a végére teljesen elveszik az olvasó.

Remélem sikerült ötletet adnom a nyári (kevésbé könnyed, de annál élvezetesebb) olvasmányokhoz! 

Címkék: 2023