Ilyen volt a január!

Önfejlesztés Almási Kittivel

Almási Kitti neve bizonyára sokaknak ismerős, hiszen napjaink egyik legismertebb pszichológusa. Ezért is választatottam az önfejlesztés mellé Őt a havi témához. Sok könyvét elolvastam, mindegyik adott valamit, így most az általam kézbe vetteket szeretném bemutatni Nektek, egy kicsi ajánlóval karöltve.image_6487327.JPG

 

Bátran élni

Tökéletesen megalapozza az önfejlesztést, nagyon jól emészthető, egyáltalán nem tömény, adatokkal teletűzdelt könyv. Igazán értékes olvasmány, Almási Kitti sokat mesél benne, életszerű példákat hoz egy-egy esetre. Érdekes a téma is, hisz valljuk be, nagyon nehéz bátornak lenni, sőt ez túlmutat az önmagunk felvállalásán: merünk-e bátran, gátlások nélkül élni?

Ki vagy Te?

Napi szinten kerülünk szembe bizonyos elvárásokkal. Muszáj megfelelnünk a munkahelyen, a családban, az iskolában, na meg persze magunkról sem szabadna elfelejtkezni. Habár nincs egy kifejezett recept a helyzet megoldására, ez a kis könyv mégis számos tippet, tanácsot ad a megküzdésben való segítséghez. Kifejezetten tetszett benne, hogy nem csupán a párkapcsolatot és a családot jeleníti meg, hanem olyan 21.századi problémákat is felsorol, mint az online térben való megfelelés. 

Irigység, kibeszélés, rosszindulat

"Értsük meg, hogy ne gyengítsen!"-olvasható az alcím és ennek a könyvnek pontosan ez a célja. Igazán érdekes az, ahogyan pszichológus szemmel körbejárja ezt a (tabunak számító) témát az írónő. Almási Kitti már megszokott laza, kötetlen stílusa itt is jelen van, érthetővé, sőt a történetek által közelivé teszi az egész jelenséget, tudatosítja azt, hogy a rosszindulat, irigység is az emberi természet része, de önmagunk megismerésével lehet rajta változtatni.

Lezárás, elengedés, újrakezdés

A cím alapján azt gondolhatnánk, hogy csak a párkapcsolati válságokról olvashatunk, de a barátságokra, családi kapcsolatokra... gyakorlatilag minden emberi viszonyra kitér a könyv. Minden új, minden kezdet nehéz, ennek gördülékenyebb megéléséhez nyújt segítséget a Lezárás, elengedés, újrakezdés. Nyilvánvalóan egy ilyen élethelyzet feldolgozásához több kell, mint egy könyv elolvasása, de sok hasznos tanácsot kaphatunk belőle.

A Te döntésed

Talán ez lett a kedvenc könyvem tőle, hiszen egy újabb olyan kérdést boncolgat, ami jellemző a társadalmunkra. Mennyire van befolyásunk a saját életünkre? Miért képtelenek sokan nemet mondani? Érződik a könyvön, hogy a cél nem egy szakszavakkal teletűzdelt, laikusok számára nehezen érthető szerzemény megírása volt, hanem a számos előadásán tapasztaltak átadása. A témaválasztás igen széles skálán mozog, ezért mindenki találhat közöttük legalább egyet, amit hasznosítani tud az életében. 

Életbátorság

Ez a mű több szakember együttműködésével készült el, ez teszi különlegessé. A fókusz a krízishelyezetek és az azokkal való megküzdésen van, de erre nincs egy sablon, hiszen mind a hét író a saját szemszögéből, tapasztalati által mutatja be, hogy mi is az az életbátorság. Kifejezetten azoknak ajánlanám, akik még nem olvastak önismerettel, önfejlesztéssel kapcsolatos könyveket, de szeretnének ízelítőt kapni belőle.

A lélek dolgai

Szintén egy Nyitott Akadémiás előadásokat tartalmazó könyv, amelynek első felében az önismeret-énkép, második felében pedig a kapcsolatok játszanak szerepet. Ez a felépítés nagyon tetszett, hiszen egyikből következik a másik Sok gondolatot lehet elraktározni belőle, ezért érdemes módjával olvasni, hagyni időt egy-egy írásnak, hogy dolgozzanak bennünk-rajtunk.

Szeretlek, anya!

Utolsóként pedig: nem csupán anyukáknak, hanem mindenkinek szeretettel ajánlom ezt a csodálatos könyvet. Gyönyörű gondolatok, gyönyörű illusztrációk. Látni azt, hogy a 31 író 31 féle módon viszonyul az anyákhoz, anyasághoz, nagyon egyedivé és érzelmessé tette a művet- az olvasóból pedig számos érzelmet válthatnak ki. Több olyan írás volt, amely mély lenyomatot hagyott bennem, sokszor elolvastam újra és újra (szeretném kiemelni Soma Mamagésa és Szulák Andrea alkotását, nagy kedvenceim lettek).

Természetesen még van elolvasandó könyv az Almási Kittis polcomon, de az eddigiek alapján úgy gondolom, hogy ami népszerűvé teszi őt és a műveit, az egyrészt az, hogy kötetlen, laza, jól érthető stílusban ír, másrészt, hogy rengeteg történetet hoz egy-egy esetre az életből- ezáltal sokkal érthetőbbé válik, az, hogy mi állhat egy bizonyos viselkedés, helyzet kialakulása mögött. Valamint kimondottan tetszettek a több íróval közösen készített könyvei, hiszen itt egy kicsit más megközelítést kapunk tőle. 

Alapvetően, ha valaki éppen barátkozik a pszichológiával és nyitott az önismeretre, önfejlesztésre, Almási Kitti könyvei tökéletes segítséget nyújthatnak kikövezni ezt az utat, illetve számos, az életben is alkalmazható tudásra tehetünk szert általa.

Remélem sikerült egy kis kedvet kapnotok a könyveihez, ha pedig valamelyiket olvastátok, írjátok meg a véleményeteket róla kommentben.