Kedvenc könyves sorozataim #2

Jussát várja a Vaják!

2019-ben nagyon felkapott lett a Vaják című sorozat és a játék is, de valójában az alapötlet Andrzej Sapkowskitól és a 7+1 kötetet számláló Vaják könyvsorozatból származik. Már az első történet elolvasása során magával ragadt a hangulat és a szereplők is, így az egyik kedvenceimmé váltak a művek. Nézzük is, hogy miért szeretem, kinek ajánlom és persze pár kedvenc idézetet is hoztam a végére!image_6487327_1_2.JPG

 

Sokakkal együtt én is akkor ültem fel a Vaják-vonatra, amikor a Netflix bejelentette, hogy képernyőre viszi a könyveket. Mit érdemes tudni a művekről? Mint fentebb is írtam 7+1 kiegészítő kötetet számlál, valamint játék és sorozat is készült belőle. Sapkowski egy új világot alkotott a fantasy műfajában, rengeteg különleges lénnyel, illetve a történeten is csavart egyet.

A sztori röviden: a sorozat főszereplője Geralt és Ciri. Míg az előbbi vajákként keresi a kenyerét és pénzért szörnyekre vadászik, utóbbi Cintra hercegnője. Kettejüket a sors köti össze, a fő konfliktus pedig pont ebből származik: Ciri sokkal több, mint egy örökös, a végzetet pedig nem lehet megváltoztatni. Főhőseink segítő (vagy épp hátráltató) kezekre találnak boszorkányok, törpék, mágusok személyében, valamint egy háború is nehezíti a helyzetet. Geralt célja Ciri megtalálása és védelme, de vajon a Sors is ezt a szerepet szánta neki?

Miért szeretem? Az első két kötet novellákból áll és ez tökéletesen megalapozza az elkövetkezőket. Ahogy haladunk a cselekménnyel, úgy kezd a helyzet egyre komolyabbá, komplexebbé válni. Sapkowski tökéletesen képes arra, hogy olyan hangulatot teremtsen, ami nem ereszti az olvasót. Rengeteg mitológiai elem, szerelem, háború...ebben a világban semmi sem fekete vagy fehér. Na meg a szereplők. Imádtam! Mindegyikőjük közel állt hozzám, nagyon tetszett az a nyers stílus, amiben bemutatta őket. Egyáltalán nem sablonosak és meglepő módon sokat lehet tőlük tanulni a mások és önmagunk elfogadásáról is. Nem olyan érzésem volt, hogy tökéletesek, sőt nagyon emberien lettek bemutatva, függetlenül attól, hogy a többségük nem közéjük tartozott. És a humor. Végig jelen van, oldja a feszültséget és, ha valaki vevő rá beleszeret az író sajátos stílusába. 

Kinek ajánlom? Minden fantasy rajongónak kötelező olvasmánynak. Vagy, ha szeretted a Trónok harcát, esetleg a Gyűrűk urát. Egyszóval, ha kedveled a műfajt semmiképp ne hagyd ki, de ha nem, akkor is érdemes egy próbát adni neki, hiszen nagyon könnyen beszippant a történet.

És akkor jöjjön néhány kedvenc idézetem:

Óvakodjatok a csalódástól, mert a látszat csal. A dolgok ritkán olyanok, amilyennek látszanak. A nők meg soha.

 

Minden valamire való jóslat rímel.

 

– Az emberek – fordult felé Geralt – szeretnek szörnyeket és szörnyűségeket kitalálni, mert akkor ők maguk kevésbé tűnnek szörnyűnek.

 

Garantálom neked Ciri, hogy jobb a kevesek közé tartozni, mint a mindenkihez.

 

– De, köztünk szólva, ne csináld előtte azt, amit múltkor vacsora közben.
– Arra gondolsz, hogy megdobtam azt a patkányt a villámmal?
– Nem. Arra, hogy el is találtad, pedig sötét volt.

 

– Használd ki az alkalmat, és fürödj meg magad is. A szag alapján nem csak a lovad fajtáját és korát, de még a színét is meg tudom állapítani.

 

A hadsereg mindenekelőtt rend és fegyelem. A katonaság nem létezhet rend és fegyelem nélkül.
Annál is furcsább, hogy a valódi háború – márpedig láttam egynéhány valódi háborút – rend és fegyelem tekintetében a megtévesztésig emlékeztet egy tűzvész dúlta kuplerájra.

Remélem kedvet kaptatok a sorozat elolvasásához, mindenképpen megéri!