Mennyiség vagy minőség?

Avagy mi alapján döntök egy könyv elolvasása mellett

Te a mennyiségi vagy inkább a minőségi olvasás híve vagy? Vagy talán a kettő között? Nehéz megtalálni az egyensúlyt, főleg akkor, ha az ember könyvmoly és az olvasás a mindennapjai részét képezi. Ebben a cikkemben szeretném elmesélni azt, hogy nekem mit jelent a mennyiségi és a minőségi olvasás, valamint, hogy ehhez kapcsolódóan mi alapján választok elolvasandó könyvet.image_6487327_1_1.JPG

 Alapvetően az élet semelyik területén nem vagyok az a típus, aki a mennyiséget preferálná a minőség felett. Természetesen jó látni azt, hogy egy évben mennyi könyvet olvastam el, de ami számomra igazán fontos: vajon ezek közül mennyi műre emlékszem 1-2 év után? Éppen ezért tudatosam törekszem arra, hogy csak és kizárólag olyat olvassak, ami magával ragad és teljesen magaménak érzem.

Természetesen el lehet egy évben olvasni akár 100, vagy még annál is több könyvet, de ha Te azok közé tartozol, akik csak pár darabot vagy esetleg csak egyet tudtak kézbe venni, akkor nem szabad, hogy szégyelld magad sőt! Ha ez az egy könyv olyan hatással volt rád, olyan érzelmeket váltott ki belőled, amikre sohasem gondoltál volna, számvetésre késztetett az életeddel kapcsolatban, egy merőben új utat mutatott meg Neked, vagy egyszerűen csak kikapcsolt és élvezted akkor már megérte. Hiszen számomra ez az olvasás lényege: elindít az olvasóban valamit amiről korábban nem is tudta, hogy benne van.

Bármennyi könyvet is olvassak el egy évben a fontos az, hogy valamilyen módon mindig tudjak kapcsolódni hozzájuk. Nem fogott meg? Esetleg félben kellett hagynom? Nincs semmi baj. Akkor az a könyv és én abban az adott pillanatban más utakon jártunk, nem nőttünk még fel egymáshoz.

Most pedig nézzük, hogy mi alapján választok olvasnivalót, utána pedig, hogy mikor van az a pont amikor azt mondom, hogy elég, ez most nem az én könyvem.

Elsőként is vannak azok a szerzők, akiket nagyon kedvelek, például: Almási Kitti vagy Péterfy-Novák Éva. Nekik szeretem, ha nem is az összes, de a legtöbb könyvüket elolvasni, valamint azokra is mindig ránézek, amiket a kedvenceim ajánlottak.

Másodsorban tudom, hogy mely műfajokat kedvelem, így, azok között szoktam böngészni, de fontos, hogy nyitott legyek a számomra újdonságokra is, például egészen tavalyig nem igazán olvastam önéletrajzi könyveket, de ma már a kedvenceimmé váltak.

Valamint sok olyan személy van Instagramon, YouTube-on, de való életben is, akiknek az ajánlóit mindig követem, hiszen hasonló a stílusunk könyvek terén is.

És, hogy mik azok az intő jelek, amikből tudom, hogy itt az idő egy könyvet félben hagyni:

-az első és nekem a legfontosabb: ha bármi más szívesebben csinálok, mint olvasok

-ha olvasás közben elkalandozom

-ha úgy érzem, hogy "kötelező" , mert klasszikus vagy mert éppen felkapott

-ha az első 100 oldal után is idegennek érzem magamtól

Valójában nehéz elköteleződnöm egy olvasmány mellett, főleg amióta úgy érzem, hogy nagyon sok könyv vár még rám. Megválogatom, hogy miket olvasok és félben hagyom, ha úgy érzem. Sokat olvasok, amikor olyan és keveset, amikor nem. Ez baj? Nem. Az olvasás egy kikapcsolódás, nem szabad, hogy kötelezettséggé válljon, mert akkor elveszik a szépsége. 

Te mit gondolsz erről a témáról? Ha van kedved hozzá, írd meg kommentben! :)

 

 

Címkék: 2023február