Milyen hatással van az olvasás a mentális és fizikális állapotodra?

5 érv az olvasás mellett

Murasaki Shikibu, a 11. században alkotott, mégpedig nem is akármit, hanem a világ első, 54 fejezetből álló regényét Gendzsi szerelemei címmel. Több, mint 1000 évvel később az embereket még mindig foglalkoztatják a könyvek, még a közösségi média térhódítása ellenére is. Pontosan mit is ad nekünk az olvasás? Pusztán szórakozás vagy van valami másik, az élvezeten túli előnye is? A válasz röviden: igen.

 Íme 5 ok, amiért érdemes olvasni. Túl a szórakozáson.

image_6487327_4.JPG

 

1. Az olvasás erősíti az agyat

Egyre több kutatás szól arról, hogy az olvasás szó szerint megváltoztatja az elmét. MRI vizsgálatok mutatták ki, hogy az agyban lévő áramkörök az olvasás hatására egyre kifinomultabbak és erősebbek lesznek. 2013-ban egy érdekes kísérletet hajtottak végre: szintén MRI segítségével vizsgálták a regényolvasás agyra gyakorolt jótékony hatásait. A résztvevőknek 9 nap alatt kellett befejezniük a Pompei című művet. Az eredmény: ahogy a történetben nőtt a feszültség, az izgalom, az agy egyre több területét használta ki, mozgatta meg.

2. Növeli az empátiát

Azok az emberek, akik (főleg) szépirodalmat olvasnak, a szereplők belső világát feltáró történetek által fokozottan képesek megérteni mások érzéseit, döntéseit. Ezt a képességet "elmeelméletnek" (the theory of mind) nevezik, amely segít a társas kapcsolatok kiépítésében, azok fenntartásában. 

3. Növeli a szókincset

Máté 13:12 "Mert akinek van, annak adatik, és bővelkedik, akinek pedig nincs, attól az is elvétetik, amije van. A Bibliában fellelhető két mondatot használták a kutatók a "Máté-effektus" megfogalmazásához. A gazdagok a gazdagabbak, a szegények, pedig szegényebbek: igaz ez a szókincsre is. Azok a gyerekek, akik kicsi koruktól kezdve olvasnak lényegesen bővebb szókinccsel rendelkeznek, mint társaik. Ennek pedig számos pozitív hatása van az egész életükre. 

4. Segít az életkorral összefüggő kognitív károsodás megakadályozásában

Sajnos egyre több kognitív problémákkal küzdő idős emberrel találkozhatunk. Bár az olvasás nem akadályozza meg teljesen ezeknek a betegségeknek a kialakulását, mégis fejleszti az agyat, sőt egy tanulmány szerint az élethosszt is növeli-3635 felnőtt résztvevőt 12 éven keresztül vizsgáltak és azok, akik napi szinten, aktívan olvastak, minimum 2 évvel tovább éltek. 

5. Csökkenti a stresszt és a depressziót

Egy újabb kutatás szerint a három legjobb stresszoldó és vérnyomáscsökkentő tevékenység, a jóga, a humor és az olvasás. 30 perc olvasás könnyen beleilleszthető a napba és pontosan elég arra, hogy csökkentse a szorongás tüneteit. A könyvek továbbá segítik mérsékelni az elszigetelődés és elidegenedés érzését. Általuk (ha csak átmenetileg is) kiszakadunk a saját világunkból és problémáinkból, a fókusz pedig a szereplőkre és az ő élményeikre kerül. Nem mellesleg gyakran előfordul az, hogy egy-egy nehézségünkre segítségre az irodalomban lelünk. Éppen ezért az Egyesült Királyságban létrehoztak egy programot, ami a Reading Well nevet kapta. Már a címe is igen beszédes, a projekt keretében orvosszakértők írnak fel önsegítő könyveket, melyeket kifejezetten bizonyos állapotokra állítottak össze. Ha valakit bővebben érdekelne a kezdeményezés ide kattintva megtekintheti.

Egy szó, mint száz: olvasni csodálatos tevékenység, jóval több, mint kikapcsolódás. Könnyen a napi rutinunk részévé válhat és számos jótékony hatással lehet ránk és ezáltal a környezetünkre is.

Címkék: 2023március