Kedvenc könyves sorozataim #1

Időutazás és világvége

Elindítok egy új szériát, amelyben a kedvenc könyves sorozataimat mutatom be egy-egy rövid bejegyzés erejéig. Mivel kifejezetten szeretek több műfajból is olvasni, így remélem, hogy sokan fogtok inspirálódni ezekből a cikkekből. Nézzük is a mait, ami az Időfutár sorozat.image_6487327_2.JPG

Az Időfutár könyvekkel kb. 13 évesen ismerkedtem meg a helyi könyvtáros ajánlás által és nemrég úgy döntöttem, hogy újra elolvasom, pontosabban befejezem a sorozatot. Mit érdemes tudni róla? Először is ezek a művek egy rádiójátékból készültek, amit szintén nagyon ajánlok meghallgatásra. Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea négyese készítette el a 8+2 kiegészítő kötetből álló sorozatot.

A történet röviden: Hanna Budapestre költözik a szüleivel és egy lomtalanítás során talál egy rozsdás körzőt, ami elég sok embernek fontos, többek között egy fura öregnek, Sándornak, egy felemásszemű rosszarcúnak és éppenséggel az iskola igazgatóhelyettes asszonyának is. Ahogy halad a cselekmény egyre több szereplő kapcsolódik be a rejtély megoldásába és, mint az alcímből kiderült, az időutazás a fő cselekményszál a történetben, no meg a világvége megakadályozása (vagy éppen beteljesítése, kinek mi). 

Miért szeretem? Vannak azok a típusú könyvek, amik az első perctől beszippantanak. Na ez pontosan ilyen. Először is a karakterek. Hihetetlen jól meg lettek írva, mindegyikőjük egy külön személyiség, egyéniség. Másrészt ott a humor, ami végig jelen van a könyvekben és a viccek viccesek is maradnak, nem lesznek fárasztóak, pontosan úgy adagolták őket, ahogy kell. Habár van egy fő szereplőnk, a mellékkarkaterek sem szorulnak a háttérbe, mindannyian ki tudnak bontakozni. Kifejezetten tetszett az, hogy több cselekményszálon fut a történet, ez még izgalmasabbá teszi a már amúgy is lebilincselő sztorit: időutazás és a világ megmentése. Természetesen a szerelmi szálat sem nélkülözték az írók, de nem ez dominál (hiszen nem egy romantikus regénysorozat), pontosan annyi van belőle, amennyi kell. 

Kinek ajánlom? Röviden: mindenkinek. Hosszabban: kb 12-13 éves kortól, gyakorlatilag 99 éves korig. Azoknak, akik szeretnének egy jót nevetni, de közben a kalandregények sem állnak távol az ízlésüktől. Valamint azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke nem szeret olvasni, vagy még nem találta meg a saját világához passzoló olvasmányokat. Egy igazán szuper kortárs könyvsorozat, amit jó szívvel ajánlok kötelező olvasmánynak, mert garantáltan megszeretteti a könyvek világát a tanulókkal. 

És, ha nem sikerült volna meggyőznöm Téged, íme 5 idézet a könyvekből:

– Ó, szóval nem voltam elérhető.
– Bécsben voltál.
– Alexander Bell, Puskás Tivadar. Van egy nagyszerű találmányuk, a telefon!

 

Az új osztályomat elnézve azt hiszem, hivatalosan is kijelenthetem: Pesten mindenki idióta. Van például három lány, képtelenség őket megkülönböztetni, és valami olyan frekvencián visítanak, hogy én olyat még nem hallottam. Előző életükben nyilván denevérek voltak.

 

Mit tanultunk a nemes kisasszonyok illendő viselkedéséről?
– „Jó modorral mérsékelt emberi tartózkodás, pallérozott gusztus, tisztességet oltalmazó őrizkedés” – hadarta gépiesen Hanna.
– Vagyis?
– Kussolok, pislogok, kiskacagok.
– Pontosan – súgta Charlotte.

 

– Akkor kattogjál nyugodtan…, droid! – vetette oda Ervin, feltépte az ajtót és elviharzott.
– Most mi van? – nézett utána értetlenül Bulcsú.
– Én is legszívesebben elrohannék, csak én épp itthon vagyok – morogta Tibi.

 

Úgy látom, a szerelem még annak is képes elvenni az eszét, akinek nem is volt.

 

Lezárásnak annyi, hogy nagyon jó lenne, ha sok hasonló kortárs magyar alkotás születne, mert persze szépek a klasszikusok és fontos részét képezik a magyar irodalomnak, de az ilyen típusú művek ismertetik meg a gyerekekkel az olvasás szépségét.