18 könyv, ami szebbé tette a 2022-es évem

Az idei évem kedvencei

Idén kifejezetten sokat sikerült olvasnom, bár továbbra is azt vallom, hogy a minőség a fontos a mennyiség felett. Aminek nagyon örülök az az, hogy két könyvet leszámítva, az összes nagyon kedves volt a szívemnek, sokat adtak nekem. Először csak 12 művet szerettem volna kiválasztani, de nem tudtam dönteni, így nézzük, a 18 (számomra) legmeghatározóbb könyvet 2022-ben. a_s_t_h_e_t_i_c_s.jpg

18. Agatha Christie: Tíz kicsi néger

 Azt hiszem ezt a könyvet senkinek nem kell bemutatnom, hiszen az írónő egyik (hanem a legismertebb) műve. Második alkalommal olvastam el és még így, hogy tudom a végkifejletet is, nagyon magával rántott. Röviden a történet: egy szigeten álló villa, 10 egymás számára ismeretlen személy, de a létszám folyamatosan csökken...vajon ki a gyilkos?

17.J.K.Rowling: A karácsonyi malac

Erről a könyvről már írtam korábban, ezt a cikket ide kattintva megtekinthetitek. Dióhéjban annyi, hogy aki kedveli a karácsonyi témájú olvasmányokat, a gyerekkönyveket, Rowling írásait, vagy pedig csak egy kellemes (ám tanulságos) könyvre vágyik, akkor ezt mindenképpen olvassa el.

16. Pál Ferenc: Ami igazán számít

Első könyvem volt "Pálferitől", de semmiképp nem az utolsó. Mi az, ami tényleg számít az életben? Erre a kérdésre keresi a választ az író, számos történeten, példán keresztül. Sokak számára segítséget nyújthat a könyv, hiszen tényleg benne van minden, ami igazán számít.

15. Nyitott Akadémia: A lélek dolgai

A Nyitott Akadémia YouTube csatornáján visszatérő vendég (mármint néző) vagyok, nagyon szeretem hallgatni, így amikor megtudtam, hogy könyv is készült néhány előadásból, eldöntöttem, hogy mindenképpen elolvasom. És egyáltalán nem bántam meg! Számos témában, számos pszichológus, szakember papírra vetett előadásait olvashatjuk. Sokat tanultam (és nagyon remélem, hogy fejlődtem) általuk, további gondolatokat indítottak el bennem és számomra ettől lesz igazán jó egy pszichológiai témájú könyv.

14. Szondy Máté: Tudatos változás

Ez az a könyv, ami akkor talált rám, amikor igazán szükségem volt a mindfullnessre. Nagyon gördülékeny olvasmány, egy új nézőponttal, fogalmakkal, technikákkal teletűzdelt könyv, amely a változásról való gondolkodást, nyitottságot egészen az alapoktól kezdi. Igazán megéri elolvasnia annak, aki hasonló időszakot él át és egy kis segítségre lenne szüksége, mert egy biztos: a változás nem egy könnyű folyamat.

13. Papp Gergő, Kajdi Csaba: A nagy Cyla-sztori

A "Cyla" jelenség leginkább a médiából lehet ismerős sokak számára. De mi van a maszk mögött? Sírtam, nevettem, ámultam és bámultam az olvasás során. Az egy dolog, hogy Papp Gergő szuper könyvet írt és végig azt éreztem, hogy hárman beszélgetünk-hallgatjuk Csabát, hogy ott sétálok velük Párizs utcáin, de, hogy "Cyla" mennyire érzékeny. értelmes lélek, arra ez a mű világított rá. Jókedv, nyitottság- ez a két szó ugrik be először a címről.

12. Almási Kitti: Bátran élni

Szintén egy többször elolvasott könyv, ami méltó helyet kap ezen a listán. Nagyon olvasmányosan mutatja be a félelmeink, gátlásaink által okozott nehézségeket. Sajnos én is hajlamos vagyok a szorongásra, ez a könyv pedig egy szuper alapot nyújt az ebből való kilábaláshoz. Szóval, ha sorstársam vagy, mindenképpen olvasd el ezt a művet. Egy rendívül összetett téma, amiről nagyon fontos beszélni (a könyv olvasása során jöttem rá, hogy milyen jó lenne már kisiskolás korban elkezdeni ezt).

11.Robert Merle: Mesterségem a halál

Nehéz erről a műről írni, nagyon erős könyv, a szó minden értelmében. Lelkiismeretet ébreszt, kissé morbid, de mégis teljesen valóságos. A zsarnokságról, lelketlenségről, felsőbbrendűségről első kézben kaphatunk ismertetőt Merle művében. Egy biztos: ez az a könyv, amit mindenkinek el KELL olvasnia legalább egyszer. 

10. Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Szintén egy lelkileg nagyon megterhelő mű, de ezt is sokakkal (hanem mindenkivel) elolvastatnám. Szörnyű belegondolni abba, hogy ez nem fikció, hanem az írónőnek az élete. No meg abba, hogy mennyi-mennyi másik nő van/volt hasonló helyzetben. Nagyon nyersen őszinte "vallomás" ez, fontos eleme a mai kortárs, modern irodalomnak.

9. Tóth Júlia Éva: Borikönyv

Péterfy Bori élete sok minden, csak nem átlagos. Az egész könyv tökéletes úgy, ahogy van: az írás, a képek, illusztrációk, na és persze Bori, akire nehéz szavakat találni. Hihetetlenül őszinte, sallangmentes, felvállalós-bevállalós. Nagyon megszerettem az életrajzi könyveket, ez pedig dobogós helyet foglal el közöttük.

8.Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Jelenlegi kedvenc Agatha Christie könyvem. Nem csupán a végkifejlet miatt (te jó ég!), hanem az egésznek a hangulata, felépítése és persze Poiro mind-mind egy tökéletes egészt alkot. Nem is érdemes hosszan írni róla, ha kedvelitek a krimiket (és Agathat) mindenképpen olvassátok el!

7.Szentesi Éva: Hamvaimból

Úgy látszik 2022-ben nagyon vonzottak az őszinte nők által írt könyvek. Ezt a művet is minden nő kezébe adnám, brutális, minden téren. Gondolkodásra késztet többek között az egészségről, a határokról, a lelkünkről, a problémákról és arról, hogy mi számít az életben. 

6. Michelle Obama: Így lettem

Egy fantasztikus nő fantasztikus könyve. A születésétől kezdve, egészen 2017-ig követhetjük az életét. Kifejezetten tetszett az, ahogyan bemutatta azt, hogy milyen az elnök családjának az élete- nem csak a pozitív oldalról. Az, hogy ez az egész nem csak egy habostorta (sőt..), hogy a családjuknak milyen lemondásokkal járt az, hogy Obama az elnök megrendítő volt olvasni. És kiemelném a szeretetet, ami ebből a könyvből csak árad.

5. Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva: Damaszt és paprikáscsirke

Először is az, hogy mindkét írónőnek egy-egy könyve, plusz a közös könyvük is felkerült a listámra, igazán sokatmondó. Másodszor ez egy nagyon könnyed, humoros olvasmány, igazán különlegessé teszi az, hogy egy recept köré épül fel egy novella, hogy milyen történetek kapcsolódnak egy-egy ételhez. Nem felejtkezhetek meg arról, hogy mennyire szeretem mindkettejüknek a stílusát!

4. Máté Gábor: A test lázadása

Szintén egy olyan mű, ami igencsak elgondolkodtatásra készteti az olvasót. Azt, hogy a betegségek mit tesznek a testünkkel, lelkünkkel (és, hogy tulajdonképpen mi mit teszünk vele), megrendítő volt látni. Rengeteg-rengeteg igazság rejlik a könyv lapjain, szintén egy olyan "olvasmány", amit nem egyszer vagy kétszer, hanem újból és újból el kell olvasni, fel kell frissíteni, hiszen mi tehetünk a legtöbbet önmagunkért, Máté Gábor pedig tökéletesen rávilágít erre a tényre.

3. Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Desmond Tutu, Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve

Ez a könyv maga az öröm, a szeretet, az empátia, az alázat. Hihetetlenül fontos értékeket közvetítenek mindketten,  nagyon érződik a tiszta és őszinte szeretet nem csupán egymás iránt, hanem a többi embertársu(n)k iránt is. Csodálatos könyv, amely (számomra) az élet legfontosabb értékekeivel foglalkozik. Habár mindkét személyt igazán távolinak, meseszerűnek érezhetjük, ez a könyv mégis közel hozza őket. 

2. Gárdos Péter: Hajnali láz

Nem egy tipikus romantikus regény, sőt...A szülei csodaszép történetét meséli el, csodaszép megfogalmazásban. Amit Gárdos Péter ír, annak "íze" van. A történet igazán megható, cseppet sem csöpögős, hanem a mély, őszinte és tiszta szeretet árad belőle. Ezek után az olvasó hinni kezd az ilyen típusú szerelemben, szeretetben.

1. Boris Vian: Tajtékos napok

A könyv olvasása közben folyamatosan mélységeket és magasságokat éltem meg. Annyira más, annyira egyedi és szürreális, nagyon finoman tálalva. Ahogy Boris Vian ír, az mindent életre kelt, megmozgat, ráadásul mindezt nagyon intenzíven teszi. Az egész egy álomvilág, ami görbe tükröt tart a materializmusnak, a függőségeknek, a társadalomnak. A szerelmet, az aggódást, a félelmet, a boldogságot, az örömöt mind-mind a lelkében érzi az olvasó. Vian egy zseni, a Tajtékos napok pedig az egyik legmeghatározóbb olvasmányom lett.

 

Remélem, hogy tetszett nektek ez a cikk, ha szeretnétek írjátok meg kommentben, hogy mely könyvek voltak idén a kedvenceitek, melyek bírtak a legnagyobb hatással rátok. Legyen szép napotok! :)

Címkék: 2022