Könyvek nőktől, nőknek

5 könyv, amelyet minden nőnek el kell olvasnia

A havi témánál maradva a mai cikkben 5, számomra nagyon meghatározó könyvet hoztam el, amelyeket bátran ajánlok (nem csak) nőknek. Bár az olvasmányok műfajukban eltérnek egymástól, egy dolog mégis közös bennük: a nőiség a fő mozgatórugójuk. Mind az 5 művet női szerzők írták és ugyan nehezen emészthetőek, mégis érdemes elolvasni, hiszen más aspektusba helyezik a nőket.image_6487327_3.JPG

1. Gillian Anderson- Jennifer Nadel: Mi Nők

Pszichológia és spiritualitás, ez a két szó jellemzi a színésznő és az újságíró párosának a könyvét. Alapvetően a megfelelés, önkritikai és önkárosítás témakörét boncolgatják, az általuk megalkotott 9 alapelv segítségével. Nem a szokásos pszichológiai könyv, mély kérdésekkel vonja felelősségre, vagy éppen boldoggá teszi az olvasót. Segít az egyensúly megteremtésében és (ami talán a legfontosabb) számvetésre késztet. A saját példájukon keresztül mutatják be azt, hogy hogyan idézhetünk elő változást az életünkben- természetesen hasznos gyakorlatokat is találunk egy-egy fejezet végén. Inspiráló és személyes, emberközeli: az apró változtatásokra helyezik a hangsúlyt, amelyek később egy nagy egésszé vállnak beteljesítve a fejlődést. 

2. Szentesi Éva: Hamvaimból

Már korábban volt szó (és valószínűleg még lesz is) a kortárs írónő első művéről. Megrázó volt olvasni egy fiatal, vagány, élettel teli nő borzalmakba forduló életét. Hatalmas erő van ebben a könyvben, szinte árad a lapjairól. Szentesi Éva úgy mutatja be a rákkal való küzdelmét, hogy bár sok mindent megmutat, azt éreztem, hogy azt a testi-lelki fájdalmat, amit ő átélt, nem lehet kellőképpen kifejezni. Szintén egy olyan, mű amely hatására megcsap az, hogy a baj bárkivel megtörténhet, de mindig ki lehet mászni a gödörből. A hit hegyeket mozgat, tartja a mondás és a szerző ezt tökéletesen be is bizonyította.

3. Barkó Judit: A Királynő

Történetek egón innen, egón túl-mondja az alcím és a könyv pontosan erről szól: levetkőzni az egót és közben megismerni önmagunkat. Nehéz olvasmány, a lélek összetettségét vizsgálja: öröm, bánat, szeretet, szerelem. Az írónő egyrészt görbe tükröt állít, hiszen mindannyiunkban van egy Királynő, fején a Koronával, másrészt megmutatja azt, hogy a sorsunkat mi magunk alakítjuk. Nem oktat, nem is filozofál, mégis hatalmas magasságokat és mélységeket érint, egy elég komplex történeten keresztül. Aki fogékony az ilyen típusú könyvekre, annak garantáltan segítséget nyújt. Összetöri a kialakított világképet, de segít megépíteni egy újat, egy boldogabbat.

4. Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Egy klasszikusnak számító, csodálatos olvasmány a felnőtté válásról. Egy bájos, tiszta és szeretet teli lányregény, amely beszippantja az olvasót. Örökérvényű értékeket tartalmaz, nem szájbarágósan tálalva. Természetesen a humor is kiemelt szerepet kap a műben, a szereplők pedig egytől-egyik csodálatosak. A karakterek között nagyon jól működik a dinamika, de külön-külön is megállják a helyüket. Ugyan 150 éve készült el a mű, mégis a mai napig népszerű. Úgy gondolom, hogy ebben nagy szerepet tölt be az, hogy a négy lány nagyon mainak hat: keresik önmagukat, a saját útjukat és közben igyekeznek tanulni és jobb emberré válni. Amellett, hogy kikapcsol, egy fejlődésregényt készített az írónő. 

5. Lilu: Rutin

A végére pedig egy könnyedebb olvasmány. Valószínűleg mindenkinek volt az életében olyan időszaka, amikor a bőre problémássá vált. Ebben segít a Rutin című könyv. Sok témát ölel fel: hogyan tudod kialakítani a saját arcápolási rutinodat, mely hozzávalók a számodra megfelelőek, mennyiben befolyásolja a bőröd állapotát az életmódod. Gyakorlatilag minden 'betegségre' mutat gyógymódot, legyen szó vízhiányos vagy ekcémás bőrről. Mindenképpen érdemes belelapozni, hisz sokat lehet tanulni belőle és látszik, hogy Lilu (bár nem szakértő) jelentős tudással rendelkezik ezen a téren. 

Remélem sikerült ötletet adnom és találtál egy (vagy több) könyvet a felsoroltak közül, ami felkeltette az érdeklődésedet!  

Címkék: 2023március