Így változtatta meg Harry Potter a világot

Avagy a kis túlélő, aki sokunkat megmentett

24 évvel ezelőtt jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve, a kis túlélő pedig azóta meghódította a világot. De minek is köszönhető ez a nagy népszerűség? Miért ennyire kedvelt J.K. Rowling legismertebb könyvsorozata?image0.jpeg

 Rowling egy ismeretlen, egyedülálló anya volt, amikor megírta az első könyvet. Valószínűleg nem lehetett megjósolni azt a hatalmas sikert, amit később elért nem csupán az írásával, hanem a filmekkel is. Továbbá jelentős hatással volt a gyerekeknek szóló könyvek kiadásának üzleti modelljére. Egy egész generációt szippantott be és mutatta meg, hogy hogyan lehet a könyvek által egy hatalmas, az egész világon átívelő közösséget létrehozni. 

Érdekes, hogy egy 2012-es tanulmány szerint a könyvek 55%-át felnőttek vásárolták meg és számos oka van annak, hogy nem csupán a gyerekek szeretik és élvezik ezt a világot. A Harry Potter könyvek egy bonyolult rejtély köré épülnek, fantasztikus elemekkel megtoldva, karakterfejlődések és a klasszikus bentlakásos iskola elemei is helyet kapnak benne. Az eredmény pedig egy minden korosztály számára magával ragadó olvasmány: a rejtély boncolgatása lendületesen viszi előre a cselekményt és az olvasót is. A fantasztikus elemek varázslatot és örömöt, a Roxfort pedig melegséget ad a világnak. Sem a traumák, sem pedig maga a halál nem számít tabunak Rowling műveiben, ez pedig még emberibbé, valóságosabbá teszik őket. Azoknak, akik élvezik a másik világokban való elmerülésének az örömét a Harry Potter egyértelműen nagy kedvenc lesz.why_reading_harry_potter_didn_t_send_me_straight_to_hell.jpg

Sokak szerint a művek eléggé ellentmondásosak: varázslás-boszorkányok-gonosz erők szemben a barátsággal-szeretettel-önzetlenséggel-kitartással. Sok szülő aggódott a gyerekek miatt, hogy esetleg rossz hatással lesznek a könyvek rájuk. Nem csak a boszorkányok és a gonosz erők, hanem Dumbledore nemi identitása is sokak nem tetszett. Egyesekből dühöt, másokból értetlenséget, de voltak olyanok akikből örömöt váltott ki- tehát nagyon megosztó volt az írónő kijelentése. Az, hogy a könyvek is megosztóak, csak tovább növelik a népszerűségüket-nem csoda, hogy több, mint 20 év eltelte után is folyamatosan beszélünk róluk. 

Na, de nézzünk néhány személyes indokot, hogy én miért is szerettem bele ebbe a világba.

1. A közösség. Ki nem töltött már ki tesztet arra vonatkozóan, hogy melyik roxforti házba tartozik? És ki nem játszott el a gondolattal, hogy matek és fizika helyett, bájitaltant tanuljon és kviddics edzésre járjon?

2.Te is lehetsz varázsló! Bizony, Rowling bebizonyította, hogy a varázsló ott lakozik mindannyiunkban, csak még nem volt ideje előbukkanni.

3. Roxfort...kell bármit mondani?hogwarts.jpg

4. A mágikus lények. Hippogriff, háromfejű kutya, sárkányok, baziliszkusz, óriási pókok. Az írónő teremtményei, amelyek a legvadabb képzeletet is felülmúlják.

5. A könyvek összetettsége. Rowlingnak meg van az a szuperképessége, hogy egyszerre teremt egy tőlünk távoli, mégis közeli világot, amely ráadásul rendkívül összetett és könnyű benne elveszni, természetesen a szó legjobb értelmében.

6. Mágia ide vagy oda, a legfontosabb értékek mind-mind emberiek. Jó, ha az ember ügyes varázsló, de igazán naggyá csak olyan emberi értékek révén válhat, mint a bátorság, szeretet, önzetlenség...

7. Fókusz a mentális egészség fontosságán. A könyvek során többször bukkanhatunk olyan sémákra, amelyek azt emelik ki, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikális. Gondoljunk csak a dementorokra és azoknak a leküzdésére. 

8. Nyitottság, elfogadás. Legyen az ember bármilyen, fogadjuk el olyannak, hisz mindenki a maga módján tökéletes.

+1. Hermione. A könyvek olvasása során ki nem szerzett motivációt a tanuláshoz a lánytól? Tanulni, tudni, no meg olvasni is menő- ezt számos alkalommal bebizonyította Hermione.letoltes.jpg

Remélem kedvet kaptatok a könyvek újbóli elolvasásához (vagy, ha még nem olvastad, akkor irány egy könyvtár!), számomra az őszi-téli időszak mindig egyenlő a Harry Potterrel.

Köszönöm, hogy elolvastátok a bejegyzést, ha van kedvetek írjátok meg, hogy ti melyik roxforti házba tartoztok. :) Szép hétvégét!

Címkék: Harry Potter