5 tipp, amelyek segítségével az olvasás a mindennapjaid részévé válhat

Rohanó világ vs. könyvek

"Neked, hogy van időd ennyit olvasni?"- aki hozzám hasonlóan könyvmoly, bizonyára többször kapott már ehhez hasonló kérdéseket. A mai cikkemben szeretnék pár tippet adni, hogy én miként szakítok időt az olvasásra.

Manapság mindenki rohan. Ez nem csak egy közhelyes kifejezés, hanem tényleg ezt látom és tapasztalom: rohanva, menet közben az utcán eszünk, a tömegközlekedésen is ügyeket intézünk, "Most nem érek rá, sietnem kell."-mondogatjuk sokat. Ez az életstílus több szempontból is káros, erről sokat lehetne beszélni, de nézzük az olvasás szemszögéből. Érdekes módon több negatív, mintsem pozitív visszajelzéseket kaptam azzal kapcsolatban, hogy sokat olvasok. Sokaknak a fejében él az a tévképzet, hogy aki könyvszerető az egyrészt egész nap olvas, akár 7-8 órát is, másrészt semmi mást nem csinál ezen kívül ("nincs élete", hogy ezzel a (sajnos) divatos kifejezéssel éljek). Ám ez nem így van, legalábbis az én esetemben biztosan nem. A betű, az olvasás az életem, a mindennapjaim szerves részét képezi. Ha nem olvasok egy napig, érzem a hiányát. Ez így van minden olyan tevékenységgel, amit az ember szívből szeret. Azoknak adnék néhány tippet, akik számára nehézséget jelent az olvasás beiktatása a hétköznapokba.

1. A köztes idő kihasználása

Tömegközlekedéssel utazom, aminek bár van hátulütője, de a legnagyobb pozitívuma az, hogy buszozás közben lehetőségem van az olvasásra és ami nagyon kellemes a lelkemnek, hogy sokak vélekednek hasonlóképpen. Szóval az egyik a tömegközlekedésem való olvasás. Ehhez kapcsolódik az, hogy a buszra, villamosra várakozás közben is van lehetőség a könyvek bújására. Azt hiszem, az utóbbi időben kifejezetten magas szintre emeltem a várakozás közbeni olvasást, akár álló helyzetben is.

2. Mindig legyen nálad egy könyv

Anyukámtól tanultam ezt a "praktikát", hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor kerülök olyan helyzetbe, hogy akár pár percre is, de elő lehet venni egy könyvet. Az ügyintézésekre való várakozás is sokkal izgalmasabb így.

3. Reggel, este

Reggel 15 perc, este 15 perc és máris napi fél óra olvasásnál tartasz. Kifejezetten jót tesz az agynak az, hogy reggel ezzel ébred, este pedig ezzel fekszik.

4. Telefonozás helyett

Tudom, tudom...újabb közhely, de jóval több időt töltünk a telefonunk társaságában, mint az indokolt lenne. Nem azt mondom, hogy abszolút ne kapcsolódjunk így ki, de amikor a képernyőiidő napi 4-5 óránál jár, és itt nem arra gondolok, akinek ez a munkaeszköze, hanem egyes platformok görgetésére, böngészésre, arra az időre, amikor ezek a felületek nem nyújtanak semmi pluszt, csupán az idődet töltik ki...na ekkor érdemes kézbe venni egy olvasmányt.

5. Tanulások közötti szünetekben

Ez a tipp talán a tanulóknak hasznosabb lesz. Én általában a Pomodoro technikát alkalmazom, ami annyit tesz, hogy 25 percig tanulok (de akkor 100%-osan, csak arra figyelek), majd 5 perc szünet következik- ez pedig kiválóan alkalmas pár oldal elolvasására. 

Ezek a kis tippek, szokások apróságnak tűnhetnek, de ahogy a mondás is tartja: "Sok kicsi sokra megy." Nem kell az egész napunkat olvasással tölteni, nem attól válik az ember könyvmollyá. Napi 30 perc, nem több, az egy hónapban 14 óra olvasással töltött időt jelent. Csak képzeljük el, hogy ennyi idő alatt mennyi, régóta halogatott, kedvencünkkel végezhetünk.

Bízom benne, hogy ezek a "trükkök" sokaknak a segítségére lesznek és így nem hónapokba fog telni egy könyv elolvasása. Hálás lennék, ha megosztanátok Ti is velem és egymással is az olvasási szokásaitokat!

Címkék: tippek, 2023január