5 könyv a Helikon kiadásában

A Helikon kiadó nem csupán csodaszép kiadásban jeleníti meg a műveket, hanem azokat nagyon gondosan választja ki. Az utóbbi időben 5 könyvet is olvastam tőlük, ezeket mutatom be a mai rövidke cikkemben.

image_6487327_3_1.JPG

1. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Egy elég ismert műről van szó, film is készült belőle. A dzsesszkorszakban járunk, az élet középpontjában pedig a csillogás, pénz és a gazdagság áll. De mire elég mindez? Milyen a valóságban az a bizonyos amerikai álom? Fitzgerald könnyed eleganciával írta meg ezt a tragédiákkal tűzdelt könyvet. Sok igazságot tartalmaz, görbe tükör elé állítja a társadalmat, ezek mellett pedig letehetetlen, izgalmakban gazdag.

2. Boris Vian: Tajtékos napok

Többször volt már róla szó, de nem lehet eleget beszélni róla. A Tajtékos napokra a XX. század „legmeghatóbb szerelmes regénye”-ként szoktak hivatkozni (Raymond Queneau). Egy csodálatos szerelmi történet, valódinak érződik, hiszen nem csak a szépet és a jót, hanem a szomorú és nehéz eseményeket, életutakat is megjeleníti az író. Bele kell rázódni Vian stílusába, de, aki szemez a szürrealizmussal, annak mindenképpen ezt a könyvet ajánlom első olvasmánynak, hiszen nagyon finoman tárja az olvasó elé ezt a nem mindennapi, mindennapi világot.

3. Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Karinthy a sajátos humorával mutatja be a XX.század eleji középiskolás életet. Annak ellenére, hogy nem a mi korunkban "játszódik" rengeteg hasonlóságot és párhuzamot találhatunk, nagyon friss és üde hatása van minden novellának. Egy igazán szórakoztató olvasmány, tökéletesen bemutatja az író stílusát. Karinthy (is) csodálatosan fejezi ki magát, a könyv olvasás közben ismét ráeszméltem, hogy számomra miért a magyar a legszebb nyelv.

4. Hermann Hesse: Sziddhárta

Nehéz megfogalmazni, hogy tulajdonképpen miről is szól ez a könyv, hiszen minden életszakaszban mást ad az olvasónak. Sziddhárta életét kísérhetjük végig a saját világában, aki keresi önmagát és a lelki békéjét. A fejlődésregény történéseit és a főszereplő kétségeit leginkább a fiatalabb generáció érezheti át, ennek ellenére egy olyan műről van szó, amihez fel kell nőni. Nem egyszerű olvasmány, minden sora rengeteget ad, de, aki nyitott a buddhizmusra az semmiképp ne hagyja ki.

5. Agatha Christie: Gyilkosság az Orient expresszen

Igazi klasszikus, az írónő talán legismertebb műve. Miközben az Orient expressz a hóban vesztegel az egyik utas a kabinjában fekszik-12 késszúrással a testén. A vonaton lévő vendégek a lehető legkülönbözőbb társadalmi osztályokból, nemzetiségekből származnak. De ki ölte meg az egyik társukat? Poirot ismét csak magára, no meg a kis szürke agysejtjeire számíthat. Agatha Christie a szokásos alaposságával göngyölíti fel az ügyet a lebilincselő regényben. Tökéletesen megtervezett és felépített alkotás és, bár a film is jól sikerült, a könyvhöz nem hasonlítható.

Remélem sikerült ötletet adnom a következő olvasásaitokhoz. Bár mindegyik könyv más stílusú, mégis az összes  nagyon tetszett és bármikor újra elolvasnám őket.

 

Címkék: 2023április