Kedvenc könyves sorozataim #3

Folytatva a kedvenc könyves sorozataim szériát a mai napon A Beavatott című trilógia lesz terítéken. Nagyjából 14 évesen olvastam először (aztán még három alkalommal) az első kötetet és az egyik legmeghatározóbb olvasmánya lett a kamaszkoromnak. Nézzük is, hogy miért szeretem annyira a mai napig!

image_6487327_2_1.JPG

A sorozat 3+1 kiegészítő kötetből áll. Habár filmet készítettek belőle, úgy érzem mégsem kapott annyi figyelmet, amennyit megérdemel. A történet röviden: Beatrice a jövőbeli Chicagóban él, ahol a társadalmat öt csoportra osztották: az Őszintékre, az Önfeláldozókra, a Bátrakra, a Barátságosakra és a Műveltekre. A 16 éves fiataloknak el kell dönteniük, hogy melyik csoporthoz kívánnak tartozni, melyiknek fogják szentelni az életüket. Tris ugyan szeretne a családjával maradni, viszont önmaga megismeréséhez egy meglepő döntést kell hoznia. Az elkövetkező két kötetben ennek futurisztikus társadalomnak a problémáival ismerkedhetünk meg. Szeretet, szerelem, döntés és politika-ezek szövik át a letehetetlen könyveket.

A kiegészítő kötet a Négyes címet viseli, egy kezdetben mellék-, majd főkarakter múltjáról és jövőjéről szól. Az könyvek hangulatára és a szereplőkre is a komor hangulat jellemző, viszont ez nagyon jól áll nekik.

Miért szeretem? Amellett, hogy nagyon izgalmas tele van akcióval és a szerelmi szálat sem spórolta ki belőle az írónő. Hihetetlenül részletesen építette fel a világukat és a karaktereket. A főszereplő nem a tipikus "jókislány" kategóriába tartozik, összetett (és  időnként nehezen kezelhető) személyiség, komoly, felnőtteket is megviselő problémákkal. Nagyon izgalmas, fordulatokkal teli, letehetetlen mű. Könnyen berántja az olvasót. A szereplőket életszerű tulajdonságokkal ruházta fel az írónő, illetve az, hogy a rengeteg fájdalom, kudarc és szörnyűség hogyan változtatja meg az embert igazán valószerűen lett bemutatva. Kifejezetten tetszett a csoportos megoldás, valamint a politikai vonal. A trilógia zárása pedig egyszerűen fantasztikus, váratlan. Ha valaki megkedvelte Négyest, mindenképp olvassa el a saját kötetét is. Természetesen egyáltalán nem hibátlan a széria, viszont ami nagyon fontos az az, hogy könnyen kirántja az embert a saját valóságából. Plusz a felvázolt jövő a mi esetünkben sem elképzelhetetlen.

Kinek ajánlom? Leginkább a 14-16 éves korosztálynak, illetve azoknak, akik kedvelik az utópisztikus, fordulatokban és kalandokban gazdag olvasmányokat. Mindenképp érdemes egy próbát adni az első kötetnek, de könnyen a függőjévé lehet válni. 

Most pedig nézzünk pár kedvenc idézetet a művekből:

A nyugodt elme pedig tiszta tudatot eredményez.

 

– Azt hiszem, szerelmes vagyok beléd – folytatja halvány mosollyal. – De azért várok még, amíg megbizonyosodom róla, és csak akkor fogom elárulni neked.

 

– Megszoktam, hogy mindig kimondom, amire gondolok. A mamám szerint az udvariasság mások becsapása, csak szép csomagolásban.

 

– „Hiszünk a hétköznapi bátor tettekben és a bátorságban, amely arra készteti az embereket, hogy álljanak ki egymás mellett.”

 

– Nálad van fegyver? – kérdezi Peter Tobiastól.
– Nincs – feleli Tobias. – Úgy gondoltam, hogy az orrlyukaimból fogom kilőni a golyókat, úgyhogy az emeleten hagytam.

 

– Aludj! – mondja. – Majd én elűzöm a rossz álmokat, ha eljönnek hozzád.
– Mivel? – kérdezem.
– A puszta kezemmel, természetesen.

 

Rájöttem, hogy az emberek többrétegű titkok. Azt hiszed, hogy ismered és érted őket, csakhogy az indítékaik mindig rejtve maradnak: a szívük mélyén őrzik őket. Megismerhetetlenek számunkra – egyszerűen csak néha úgy döntünk, hogy megbízunk bennük.

Remélem felkeltette az érdeklődéseteket a Beavatott című könyvsorozat. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket!