Tiszta Nőiesség! - Péterfy-Novák Éva művei

Márciusi téma

Harmadik havi témának a nőiességet választottam (ehhez ide kattintva elérhetitek a moly.hu-n található kihívásomat is), így márciusban főként ilyen fókuszú könyveket szeretnék olvasni. Egyik kedvenc kortárs, magyar, női szerzőm Péterfy-Novák Éva, így a Tiszta Nőiesség címszóhoz egyből az ő nevét kapcsoltam és tökéletesen megfelel a kihívás témájának, meleg szívvel ajánlom.

image_6487327_1_3.JPG

A miskolci születésű írónő könyvei az őszinteség, a nőiesség tengelyén mozognak. Minden könyvében fontos kérdéseket feszeget, szót emel az igazságtalanság ellen és tabutémákat döntöget. Most szeretném bemutatni három művét, egy kis ajánlóval fűszerezve.

1. Egyasszony

Már a címe is meglehetősen sokat mond, a tartalom pedig még annál is többet. Az írónő kendőzetlenül meséli el a saját, megrázó történetét a veszteségről, elfogadásról, anyaságról, másságról és persze a nőiségről. Nagy erő van ebben a monológban, az őszinteségben és a kitárulkozásban, amit mégis egy kis távolságtartás jellemez- megteremtve ezzel a tökéletes egyensúlyt a magánélet és az egyenesség, megnyílás között. Érzékenyítő könyv, amit sokaknak kötelező olvasmánnyá tennék.

2. A rózsaszín ruha

A novelláskötet igazán összetett, a hétköznapokban fellelhető témákat érint, mégis rendkívül mélyen teszi ezt. A szarkasztikus humor, a közvetlen, megható írások közel hozzák az írónőt az olvasóhoz. Az elbeszélések lelkileg nagyon megviselhetik azt, aki éppen a kezébe vette a könyvet, nehéz egyhuzamban elolvasni. Ismét a hétköznapi, életszerű történeteken van a hangsúly, olyan témákat érint, amelyekről, bár tudjuk, hogy léteznek, mégis kevés szó esik.

3. Damaszt és paprikás csirke

A Szentesi Évával közösen készült mű középpontjában az ételek, receptek állnak, hozzájuk kapcsolódóan pedig egy-egy novellát olvashatunk. Igazán tetszett ez a megoldás, nagyon kreatív a könyv felépítése. Sokat inspirálódtam belőle ételek és az élet területén is. Mindkét írónő stílusát szeretem, az írások pedig a már tőlük megszokott módon mélyek és személyesek voltak. A dinamika és harmónia ami köztük van, tökéletesen átjött az olvasás során is. Mind közül a kedvencem pedig egyértelműen a Sajtleves volt. Ha valaki kedveli a főzést és a novellákat (vagy éppen a két szerzőt), annak kihagyhatatlan olvasmány!

+1 Apád előtt ne vetkőzz: ezt a könyvet eddig még nem volt lehetőségem elolvasni, viszont a havi kihívás keretében ez az egyik választott olvasmányom. Ha Te már olvastad, írd meg kommentben, hogy hogy tetszett! :)

Összességében nagyon kedvelem Péterfy-Novák Éva írói stílusát. Ellentétes érzelmeket képes kiváltani az olvasóból: egyik pillanatban a nevetéstől, a másik pillanatban pedig a meghatódottságtól potyognak a könnyek. Mindig érzékeny témákat érint, amiket nagyon szépen tár a könyvmolyok elé. Tanulság- ez a szó jellemzi számomra az írásait, éppen ezért sokak részére kötelezővé tenném az első két említett könyvét, hisz fontos volna beszélni, minél többet, érzékeny témákról is. Főleg azokról. 

Te melyik könyvet olvasod el a márciusi kihíváshoz kapcsolódóan? Ha szeretnéd írd meg kommentben!